Prijzen

Hoewel het plezier aan het optreden en de gezellige sfeer in de stad voor de deelnemende koren de belangrijkste drijfveren zijn, speelt ook het competitie-element een rol. De shantyzangers strijden om de gouden, zilveren en bronzen zuidwester. De jury, onder leiding van wethouder Wil Kosterman, bepaalt wie de gelukkigen zijn. Daarnaast is er ook nog de Rabobank publieksprijs te winnen.

Het Wijkse Shantykoor Rijn en Lek treedt wel op, maar doet dat buiten mededinging. “Wij gaan voor de blikken zuidwester.”

Gouden zuidwester van Wijk en speciale lustrumprijs
160De zuidwester beschermt de zeelieden tegen wind, neerslag, opspattend zeewater en koude. Om deze eigenschappen is de zuidwester gekozen als wisselbokaal voor het Shantyfestival Rijn en Lek. De gouden zuidwester is ontworpen door Rijn en Lek- koorlid Alfred Brück en wordt sinds het eerste festival, dat werd gehouden in 2003, uitgereikt aan het shantykoor dat volgens de jury de beste performance heeft gegeven. Criteria zijn hierbij:  Zang,  muzikaliteit, muziekkeuze en uitvoering.
Naast de wisselprijs krijgt de winnaar dit jaar in verband met het derde lustrum  ook een speciale lustrumprijs, deze lustrumprijs is ook ontworpen door koorlid Alfred Brück.

Rabobank Publieksprijs
Jaarlijks stelt de Rabobank Rijn en Heuvelrug ook een prijs beschikbaar,  de Rabobank publieksprijs. Een
zeskoppige Rabobank jury beoordeelt de koren met name op hun interactie met het publiek. Aandacht voor mensen, dat past bij een bank die midden in de samenleving staat.

 

De winnaars van de afgelopen drie jaar:

2017

GoudZeemanskoor Rumor di Mare, Leiden
ZilverSokkenbuurt Zeemanskoor, Ugchelen
Brons Viswijvenkoor Dulle Griet, Enkhuizen
PublieksprijsWestlands Zeemanskoor, De Lier

2016

GoudHet Loopend Tuygh, Zaltbommel
ZilverHet Ruime Sop, Bussum
Brons Het Sokkenbuurt Zeemanskoor, Ugchelen
PublieksprijsWestlands Zeemanskoor, De Lier

2015

GoudHet Ruime Sop, Bussum
ZilverMuiterij Kantje Boord, Dussen
Brons Het Sokkenbuurt Zeemanskoor, Ugchelen
PublieksprijsWestlands Zeemanskoor, De Lier